Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Cuketový koláč ze špaldové mouky a kefíru s rozinkami a mandlemi

Ingredience:

280 g nastrouhané cukety.

Tekuté: 500 ml kefírového mléka, 2 vejce, 150 ml oleje, 3 lžíce čekankového sirupu.

Suché: 120 g třtinového cukru, 400 g hladké špaldové mouky, 1 lžička jedlé sody, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 2 lžičky nastrouhané citronové kůry, špetka soli. 

25 g lupínků mandlí, 45 g rozinek.

Máslo na vymazání formy.


Postup:

  1. Všechny tekuté ingredience vlijeme do mísy a prošleháme.
  2. Sypké ingredience dáme do jiné mísy a promícháme. Přidáme je k tekutým a vyšleháme.
  3. Nastrouhanou cuketu zbavíme přebytečné vody a vmícháme do těsta.
  4. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a okraje potřeme máslem.
  5. Těsto (je poměrně řídké) nalijeme do formy a pečeme na 160-170 °C asi 80 minut. 
  6. Po upečení je vhodné nechat koláč zcela vychladnout, aby uvnitř ztuhl. Pokud byste ho rozkrojili ještě teplý, bude uvnitř vlhký (což ale také ničemu nevadí).
  7. Po vychladnutí vyjmeme z formy a přendáme na talíř. Koláč je velmi vláčný a není přeslazený.

TIP: Pokud si ho chceme osladit, stačí pocukrovat. Báječně se k němu ale hodí zavařenina Rybíz alá brusinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here