Rubriky
Recepty Pečivo

Hot dog žemle

Ingredience: (4 ks)

Těsto: 250 g hladké mouky, 3 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 1/2 sáčku sušeného droždí, 125 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 1 žloutek.

1 bílek na potření, drcená hrubozrnná sůl na posypání.


Postup:

  1. Prosejeme mouku i s droždím do dostatečně velké misky.
  2. Vodu smícháme s cukrem.
  3. Doprostřed mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s cukrem: Přilijeme olej a vložíme žloutek.
  4. Sůl nasypeme na okraj misky na mouku, aby se nedostala hned do kontaktu s droždí (sůl droždí ničí).
  5. Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat vodu a olej s moukou a solí a žloutkem.
  6. Těsto přesuneme na pomoučený vál. Rukama vypracujeme pružné a jenom mírně lepivé těsto.
  7. Pomocí pomoučených rukou vytvaruje z těsta kuličku a vložíme do mísy na vykynutí.
  8. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
  9. Po vykynutí přesuneme na mírně pomoučený vál a ještě jednou zlehka zpracujeme (nejlépe překládáním těsta přes sebe).
  10. Těsto rozdělíme na 4 části a vyvarujeme asi (2-3 cm silné) podlouhlé žemle.
  11. Na plech si dáme pečící papír a na něj položíme žemle. Položíme je dostatečně od sebe, protože v troubě nabydou.
  12. Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme je ještě kynout cca ½ hodiny. Měly by zvětšit objem.
  13. Žemle potřeme bílkem, lehce posypeme drcenou solí a vložíme do rozehřáté trouby 220 °C.
  14. Pečeme asi 15 minut do zlatohnědého zbarvení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here