Ingredience:
Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g másla, 4 lžíce vlažné vody.
Náplň: 500 g jablek (oloupaných, zbavených jádřince), 200 g rebarbory (oloupané), 50 g dýňových semínek, 20 g lněných semínek, 70 g vlašských ořechů, 60 g čekankového sirupu, 1 lžíce šťávy z citronu.
Drobenka: 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 130 g másla.
Postup:
- Máslo si rozehřejeme. Do mísy dáme mouku, sůl, kypřící prášek, moučkový cukr, přilijeme máslo a vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout. Před použitím je opět nutné těsto vyndat a přivést na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo.
- Jablka a rebarboru nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do mísy a přisypeme dýňová a lněná semínka a nasekané ořechy. Dochutíme čekankovým sirupem a citronovou šťávou a promícháme.
- Do pekáčku o velikosti 25×30 cm vložíme těsto a rukama (nebo malým válečkem) ho vymačkáme do po celém dně a zvedneme i po stranách. Pekáček už nemusíme ničím vymazávat, protože těsto je mastné dost.
- Těsto několikrát propícháme vidličkou a rozprostřeme do něj připravenou náplň.
- K máslu přidáme cukr a mouku a rukama vypracujeme drobenku, kterou posypeme rovnoměrně koláč.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 35-40 minut, dokud není povrch drobenky zlatavý.