Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Jablečný koláč s rebarborou a semínky

Ingredience:

Těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g másla, 4 lžíce vlažné vody.

Náplň: 500 g jablek (oloupaných, zbavených jádřince), 200 g rebarbory (oloupané), 50 g dýňových semínek, 20 g lněných semínek, 70 g vlašských ořechů, 60 g čekankového sirupu, 1 lžíce šťávy z citronu.

Drobenka: 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 130 g másla.


Postup:

  1. Máslo si rozehřejeme. Do mísy dáme mouku, sůl, kypřící prášek, moučkový cukr, přilijeme máslo a vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout. Před použitím je opět nutné těsto vyndat a přivést na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo.
  2. Jablka a rebarboru nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do mísy a přisypeme dýňová a lněná semínka a nasekané ořechy. Dochutíme čekankovým sirupem a citronovou šťávou a promícháme.
  3. Do pekáčku o velikosti 25×30 cm vložíme těsto a rukama (nebo malým válečkem) ho vymačkáme do po celém dně a zvedneme i po stranách. Pekáček už nemusíme ničím vymazávat, protože těsto je mastné dost.
  4. Těsto několikrát propícháme vidličkou a rozprostřeme do něj připravenou náplň.
  5. K máslu přidáme cukr a mouku a rukama vypracujeme drobenku, kterou posypeme rovnoměrně koláč.
  6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 35-40 minut, dokud není povrch drobenky zlatavý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here