Ingredience: (2-3 porce)
Základ: 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje, 150 ml bílého kvalitního vína, 150 g rýže Arborio, 500 ml vývaru, 200 g mraženého (nebo čerstvého hrášku), 1 lžička sušené máty, sůl.
Dohotovení: 20 g másla, 100 g smetany na vaření, 30 g parmazánu.
1 jarní cibulka.
Mikrobylinky.
Postup:
- Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na pánvi rozpálíme kokosový olej a zeleninu na něm lehce osmahneme.
- Přisypeme rýži a vše pořádně promícháme (každé zrníčko musí být obalené v oleji).
- Přilijeme víno, promícháme a víno necháme zcela odpařit. Osolíme.
- Dále přiléváme po troškách vývar, vždy aby byla rýže vodorovně zalitá a necháme vařit na mírném ohni. Občas promícháme a po odpaření vývaru opět dolejeme.
- Jakmile je rýže uvařená, přidáme hrášek a mátu. Chvilku povaříme, aby hrášek změkl (stačí 3 minuty). Přidáme máslo, smetanu a najemno nastrouhaný parmazán. Mícháme, dokud se vše nepropojí a nevznikne krémové rizoto.
- Nakonec vmícháme naseknou jarní cibulku (trochu si necháme stranou na ozdobu).
- Před podáváním posypeme mikrobylinkami.