Rubriky
Drůbeží maso Recepty Maso Houbové recepty Obiloviny & Luštěniny

Kachní prsa s houbovým rizotem a dýňovým čatní

Ingredience: (4 porce)

Maso: 2 ks kachních prsou, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje.

Rizoto: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší mrkev, 1 menší pastiňák, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 malá cuketka, 200 g rýže arborio, 150 ml vína, hrst sušených hub, 2 l vývaru, 30 másla, sůl, pepř.

100 g Dýňové čatní (chutney) 250 g.

Čerstvé bylinky.

Výrobky použité v receptu


Postup:

  1. Mrkev, pastiňák a cuketu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Česnek rozdrtíme nožem a najemno nakrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky jako mrkev.
  2. Sušené houby namočíme do vody.
  3. Na velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu orestujeme. Přisypeme rýži a pořádně promícháme, aby se každé zrnko obalilo olejem.
  4. Zalijeme vínem, které necháme zprudka odpařit a poté přidáme houby, které lehce zbavíme vody. Osolíme a opepříme.
  5. Jakmile je víno odpařené, stáhneme sporák na mírný stupeň a postupně přiléváme vývar. Vždy pouze tolik, aby byla rýže ponořená. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Vývar se postupně vsakává do rýže a dle potřeby ho postupně přiléváme, dokud není rýže měkká.
  6. Během přilévání vývaru rizoto mícháme. Když je rýže měkká, vmícháme kousek másla. Dle potřeby ještě osolíme.
  7. Při přípravě rizota stihneme zároveň připravit také maso.
  8. Kachní prsa z obou stran pořádně osolíme a opepříme.
  9. Na studenou pánev dáme kapku olivového oleje a ihned vložíme kůží dolů. Zapneme na mírný stupeň a prsa pomalu restujeme, aby se tuková vrstva pod kůží seškvařila. Trvá to asi 10 minut. Poté prsa otočíme a orestujeme z druhé strany asi dalších 7 minut (můžeme přiklopit pokličkou).
  10. Nakonec stupeň zvýšíme kůži ještě zprudka orestujeme, aby byla křupavá. Prsa zabalíme do alobalu a necháme je alespoň 5 minut odpočinout. Poté je nakrájíme na tenké plátky.
  11. Na talíř dáme vrstvu rizota, navrch poklademe plátky kachních prsou a přidáme lžíci dýňového čatní. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here