Ingredience: (4 porce)
Maso: 2 ks kachních prsou, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje.
Rizoto: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší mrkev, 1 menší pastiňák, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 malá cuketka, 200 g rýže arborio, 150 ml vína, hrst sušených hub, 2 l vývaru, 30 másla, sůl, pepř.
100 g Dýňové čatní (chutney) 250 g.
Čerstvé bylinky.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mrkev, pastiňák a cuketu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Česnek rozdrtíme nožem a najemno nakrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky jako mrkev.
- Sušené houby namočíme do vody.
- Na velké pánvi rozpálíme olej a zeleninu orestujeme. Přisypeme rýži a pořádně promícháme, aby se každé zrnko obalilo olejem.
- Zalijeme vínem, které necháme zprudka odpařit a poté přidáme houby, které lehce zbavíme vody. Osolíme a opepříme.
- Jakmile je víno odpařené, stáhneme sporák na mírný stupeň a postupně přiléváme vývar. Vždy pouze tolik, aby byla rýže ponořená. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Vývar se postupně vsakává do rýže a dle potřeby ho postupně přiléváme, dokud není rýže měkká.
- Během přilévání vývaru rizoto mícháme. Když je rýže měkká, vmícháme kousek másla. Dle potřeby ještě osolíme.
- Při přípravě rizota stihneme zároveň připravit také maso.
- Kachní prsa z obou stran pořádně osolíme a opepříme.
- Na studenou pánev dáme kapku olivového oleje a ihned vložíme kůží dolů. Zapneme na mírný stupeň a prsa pomalu restujeme, aby se tuková vrstva pod kůží seškvařila. Trvá to asi 10 minut. Poté prsa otočíme a orestujeme z druhé strany asi dalších 7 minut (můžeme přiklopit pokličkou).
- Nakonec stupeň zvýšíme kůži ještě zprudka orestujeme, aby byla křupavá. Prsa zabalíme do alobalu a necháme je alespoň 5 minut odpočinout. Poté je nakrájíme na tenké plátky.
- Na talíř dáme vrstvu rizota, navrch poklademe plátky kachních prsou a přidáme lžíci dýňového čatní. Ozdobíme čerstvými bylinkami.