Rubriky
Recepty Pečivo

Malé briošky

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky, 6 lžiček cukru krystal, 2 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, 350 ml vlažného mléka, 6 lžic olivového oleje.

Na potření: 1 vajíčko.

Máslo na vymazání formy.


Postup:

  1. Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. K jednomu kraji nasypeme cukr, k druhému sůl. V prostředku uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko a olivový olej.
  2. Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat mléko a olej s moukou a solí a cukrem.
  3. Těsto přesuneme na vál. Rukama vypracujeme pružné a jenom mírně lepivé těsto. S těstem pracujeme rychle, během hnětení si ruce několikrát pomoučníme moukou, aby se těsto nelepilo (ale čím méně použijeme mouky navíc, tím lépe). Těsto hněteme asi 10 minut, musí být na povrchu hladké a jemné.
  4. Pomocí pomoučených rukou vytvarujeme z těsta bochánek a vložíme ho do mísy na vykynutí.
  5. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
  6. Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 9 částí a vytvarujeme bochánky, které vyskládáme po 3 kusech do vymazaných formiček těsně vedle sebe. Malé formičky mají rozměr 8×15 cm.
  7. Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme kynout ještě 30 minut, aby zvětšily svůj objem.
  8. Bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do rozehřáté trouby na 230 °C.
  9. Pečeme 10 minut, poté stáhneme troubu na 200 °C a pečeme dalších 10-15 minut do zlatohnědého zbarvení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here