Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Mandlový linecký koláč s domácí marmeládou a kandovanou pomerančovou kůrou

Ingredience:

Těsto: 175 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g mletých mandlí, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetka soli, 3 žloutky, 150 g studeného másla.

Náplň: 300 g domácí marmelády (maliny+rybíz), 2 lžičky domácí kandované pomerančové kůry (k zakoupení zde: Kandovaná pomerančová kůra – 130 g).

Dohotovení: 1 žloutek na potření, mandlové lupínky na posypání, sádlo na vymazání formy.


Postup:

  1. Mouku smícháme s cukrem, solí, mandlemi, skořicí, hřebíčkem a citronovou strouhanou kůrou. Žloutky našleháme a vmícháme do směsi. Nakonec zapracujeme na kousky nakrájené studené máslo. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
  2. Z odleželého těsta odřízneme zhruba 1/4, kterou zatím vrátíme do lednice (později použijeme na mřížku).
  3. Těsto vyválíme o průměr cca 1 cm větší než je forma. Formu vymažeme sádlem a plát těsta vložíme do formy. Těsto vtlačíme do okrajů. Přebytečné okraje odkrojíme a dno propícháme vidličkou.
  4. Poté naneseme na těsto marmeládu a rovnoměrně poklademe kousky kandované pomerančové kůry.
  5. Zbylé těsto z ledničky vyválíme a krájíme z něj dlouhé nudličky o šířce cca 1 cm, kterými vytvoříme na koláči mřížku.
  6. Mřížku i okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem a okraje kolem dokola posypeme mandlovými plátky.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 35-40 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here