Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 2 lžičky cukru krystal, 2 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, 300 ml vlažného mléka, 6 lžic olivového oleje.
Na potření: 1 vajíčko.
Máslo na vymazání formy.
Postup:
- Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. K jednomu kraji nasypeme cukr, k druhému sůl. V prostředku uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko a olivový olej.
- Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat mléko a olej s moukou a solí a cukrem.
- Těsto přesuneme na vál. Rukama vypracujeme pružné a jenom mírně lepivé těsto.
- Pomocí pomoučených rukou vytvarujeme z těsta bochánek a vložíme ho do mísy na vykynutí.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou plochu a ještě jednou lehce propracujeme a přendáme do vymazané chlebové formy.
- Formu přikryjeme kuchyňskou utěrkou a těsto necháme kynout ještě 30 minut kynout, aby zvětšilo svůj objem.
- Bochník potřeme rozšlehaným vajíčkem, několikrát nařízneme a vložíme do rozehřáté trouby na 230 °C. Pečeme 20-25 minut.