Ingredience: (4 porce)
Základ: 200 g rýže arborio, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1/2 dýně hokkaido.
Dochucení: 200 ml bílého vína, 1000 ml vývaru, 1 lžíce sádla, 2 lžičky Zelená kari pasta 100 g, sůl, 40 g sušených hub, 30 g másla, 40 g strouhaného sýru grana padano nebo parmazánu.
Navíc: 2 kuřecí prsa, sůl, olivový olej.
Hrst čerstvé petrželky.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Cibuli, česnek a dýni pokrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme sádlo a zeleninu orestujeme.
- Přisypeme rýži a pořádně promícháme, aby se obalila v tuku. Přidáme kari pastu, necháme ji rozehřát a promícháme. Osolíme.
- Poté ihned zalijeme vínem a promícháme. Vaříme krátce na vyšším stupni, aby se víno odpařilo.
- Jakmile je víno odpařené, postupně přiléváme po troškách vývar. Vždy jen tolik, aby byla rýže zalitá. Vaříme na mírném stupni pod pokličkou. Vývar dále přiléváme po troškách dle potřeby.
- Když je rýže uvařená na půl, přidáme sušené houby a promícháme. Opět dolijeme vývar dle potřeby a dále vaříme pod pokličkou, dokud se rýže nedovaří a houby nezměknou.
- Mezitím si připravíme kuřecí maso. Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem ze všech stran a osolíme. Zprudka je orestujeme z obou stran na pánvi a poté přendáme do pekáčku. Dále je pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
- Do hotového rizota nakonec vložíme máslo a sýr a mícháme, dokud se obě suroviny nerozpustí.
- Rizoto podáváme s kuřecím masem pokrájeným na kousky. Posypeme čerstvou petrželkou.