Ingredience:
200 g celeru, 200 g mrkve, 2 středně velké brambory, 2 velké červené řepy, 2 lžíce kokosového oleje, 165 ml kokosového mléka, 600 ml vývaru, 4 lžíce jablečného octa, 2 lžíce čekankového sirupu (nebo medu), sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek, libeček, levandule.
Zakysaná smetana, slunečnicová a sezamová semínka, čerstvá bazalka.
Postup:
- Řepu dáme vařit do hrnce, dokud nezměkne (trvá to cca 60 minut, ale záleží, jak je řepa mladá nebo dřevnatá).
- Mrkev, celer a brambory očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
- V jiném hrnci si rozehřejeme kokosový olej a pokrájenou zeleninu na něm osmahneme. Přilijeme kokosové mléko a krátce povaříme. Přilijeme vývar a zeleninu vaříme do měkka.
- Uvařenou řepu oloupeme (nejlépe v gumových rukavicích, abychom si nezbarvili ruce) a nakrájíme na malé kousky, které přidáme do vývaru.
- Dochutíme octem a čekankovým sirupem, solí, pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem, libečkem a levandulí (s levandulí opatrně, je velice výrazná).
- Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
- Semínka opražíme na sucho na pánvi.
- Servírujeme se zakysanou smetanou, opraženými semínky a lístky bazalky.