Rubriky
Pečivo

Špaldovo-pšeničný chléb

Ingredience:

250 g špaldové celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky moučkového cukru, 42 g čerstvého droždí, 2 lžičky kvalitního řepkového oleje, 350 ml vlažné vody.

Máslo na vymazání formy.


Postup:

  1. Mouku prosejeme do misky, doprostřed uděláme díru a na okraj nasypeme sůl. Sůl se nesmí dostat jako první do kontaktu s droždím!
  2. Ve sklenici rozmícháme droždí s vodou a cukrem a necháme chvilku působit.
  3. Připravené droždí s vodou nalijeme do připraveného důlku v mouce.
  4. Pomalu přimícháváme z okrajů mouku a zapracujeme i sůl, která je na okraji.
  5. Vařečkou vypracujeme pružné a relativně mokré těsto.
  6. Těsto přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout asi 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
  7. Poté hodině přesuneme těsto na pomoučenou plochu a propracujeme rukama. Vytvoříme pružné a již o něco méně lepkavé těsto.
  8. Formu na chleba vymažeme máslem a dáme do něj připravené těsto. Necháme podruhé kynout asi půl hodiny.
  9. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vložíme chleba a do spodní části trouby nalijeme hrníček vody, abychom vytvořili páru (pozor na opaření, dvířka je nutné rychle zavřít).
  10. Pečeme 25 minut nebo než se chleba zbarví do hněda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here