Ingredience:
250 g špaldové celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky moučkového cukru, 42 g čerstvého droždí, 2 lžičky kvalitního řepkového oleje, 350 ml vlažné vody.
Máslo na vymazání formy.
Postup:
- Mouku prosejeme do misky, doprostřed uděláme díru a na okraj nasypeme sůl. Sůl se nesmí dostat jako první do kontaktu s droždím!
- Ve sklenici rozmícháme droždí s vodou a cukrem a necháme chvilku působit.
- Připravené droždí s vodou nalijeme do připraveného důlku v mouce.
- Pomalu přimícháváme z okrajů mouku a zapracujeme i sůl, která je na okraji.
- Vařečkou vypracujeme pružné a relativně mokré těsto.
- Těsto přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout asi 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
- Poté hodině přesuneme těsto na pomoučenou plochu a propracujeme rukama. Vytvoříme pružné a již o něco méně lepkavé těsto.
- Formu na chleba vymažeme máslem a dáme do něj připravené těsto. Necháme podruhé kynout asi půl hodiny.
- Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vložíme chleba a do spodní části trouby nalijeme hrníček vody, abychom vytvořili páru (pozor na opaření, dvířka je nutné rychle zavřít).
- Pečeme 25 minut nebo než se chleba zbarví do hněda.