Ingredience:
Suchá směs: 500 g polohrubé mouky, 250 g špaldové celozrnné mouky, 220 g cukru krupice, 1 kypřicí prášek do pečiva.
Náplň: 200 g ricotty, 500 g tučného tvarohu, 220 g cukru krupice, 500 ml mléka, 3 celá vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, malý panák rumu, 30 g rozinek.Finální vrstva: 200 g másla.
Dohotovení: Cukr moučka na posypání.
Kousek másla na vymazání plechu.
Postup:
- Plech vymažeme kouskem másla.
- Ingredience na suchou směs smícháme dohromady a 2/3 vysypeme na plech a rovnoměrně urovnáme.
- Ingredience na náplň smícháme (vznikne relativně řídká směs, to je v pořádku) a opatrně nalijeme na první vrstvu suché směsi na plech.
- Poté nasypeme zbylou 1/3 suché směsi. Opět se snažíme, aby byla rovnoměrně rozprostřená.
- Nakonec celý plech pokryjeme tenkými plátky másla. Máslo vyndáme z lednice těsně před krájením, aby bylo tuhé a dobře se krájelo.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 70-80 minut. Povrch koláče musí být zlatavý.
- Koláč necháme vychladnout. Před servírováním posypeme kousek moučkovým cukrem a povrch můžeme zkaramelizovat flambovací pistolí.