Ingredience:
Těsto: 160 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička cukru moučka, 120 g studeného másla, 1 vejce prošlehané s 1 lžičkou vody.
Náplň: 530 g vyloupaných švestek (půlky), 130 g cukru krupice, 110 g másla.
Zakysaná smetana, mletá skořice.
Postup:
- V míse promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a rukama vypracujeme drobenku. Poté přilijeme vejce prošlehané s vodou a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi (kterou poté můžeme umístit do trouby) necháme rozpustit máslo. Přisypeme cukr a počkáme než se cukr rozpustí. Poté stáhneme pánev z ohně, vložíme švestky a promícháme, aby se švestky v karamelu obalily. Poté je v pánvi rozprostřeme slupkou dolů tak, aby pokryly celou pánev a necháme na mírném ohni vařit asi 15-20 minut, aby se šťáva odpařila.
- Pánev sundáme z plotny a vyválíme si těsto o průměru o 1 cm větší, než je pánev. Těsto pomocí válečku přendáme na pánev a okraje zahrneme pod švestky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut (dokud není povrch nazlátlý).
- Poté pánev opatrně vyjmeme z trouby a okraje odlepíme. Pánev přiklopíme talířem (větším než je pánev) a rychle obrátíme. Je nutné obrátit rychle, protože může vytéct šťáva, která se uvolnila při pečení.
- Na talíři necháme koláč chvíli vychladnout.
- Servírujeme se zakysanou smetanou, posypanou mletou skořicí.