Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Tarte tatin se švestkami

Ingredience:

Těsto: 160 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička cukru moučka, 120 g studeného másla, 1 vejce prošlehané s 1 lžičkou vody.

Náplň: 530 g vyloupaných švestek (půlky), 130 g cukru krupice, 110 g másla.

Zakysaná smetana, mletá skořice.


Postup:

  1. V míse promícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme máslo a rukama vypracujeme drobenku. Poté přilijeme vejce prošlehané s vodou a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi (kterou poté můžeme umístit do trouby) necháme rozpustit máslo. Přisypeme cukr a počkáme než se cukr rozpustí. Poté stáhneme pánev z ohně, vložíme švestky a promícháme, aby se švestky v karamelu obalily. Poté je v pánvi rozprostřeme slupkou dolů tak, aby pokryly celou pánev a necháme na mírném ohni vařit asi 15-20 minut, aby se šťáva odpařila. 
  3. Pánev sundáme z plotny a vyválíme si těsto o průměru o 1 cm větší, než je pánev. Těsto pomocí válečku přendáme na pánev a okraje zahrneme pod švestky. 
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut (dokud není povrch nazlátlý). 
  5. Poté pánev opatrně vyjmeme z trouby a okraje odlepíme. Pánev přiklopíme talířem (větším než je pánev) a rychle obrátíme. Je nutné obrátit rychle, protože může vytéct šťáva, která se uvolnila při pečení. 
  6. Na talíři necháme koláč chvíli vychladnout.
  7. Servírujeme se zakysanou smetanou, posypanou mletou skořicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here