Rubriky
Velikonoční Recepty Dezerty & Sladké

Velikonoční mazanec

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 220 g másla, 4 žloutky, 40 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, citronová kůra ze 1 velkého citronu, 1 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce soli, 1 lžička muškátového oříšku, rozinky.

Na dohotovení: 1 žloutek, mandle.


Postup:

  1. Do části mléka rozdrobíme droždí a přidáme 40 g cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. V míse utřeme máslo a žloutky.
  3. Ve zbylém mléce necháme rozpustit sůl.
  4. Mouku prosejeme k máslu. Přidáme kvásek, mléko se solí, citronovou kůru, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt, nastrouhaný muškátový oříšek a rozinky.
  5. Vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál a vyválíme vláčné těsto.
  6. Do mísy nasypeme trochu mouky a vložíme na ni těsto. Přikryjeme utěrkou/folií a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. 
  7. Z těsta vytvoříme jeden velký nebo dva menší mazance, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme přikryté kynout dalších 30 minut.
  8. Poté přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme dalších 20 minut. 
  • Tip: Abychom si byli jistí, že je mazanec hotový, špejlí píchneme doprostřed. Těsto se nesmí lepit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here