Ingredience:
1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 220 g másla, 4 žloutky, 40 g čerstvého droždí, 400 ml mléka, citronová kůra ze 1 velkého citronu, 1 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce soli, 1 lžička muškátového oříšku, rozinky.
Na dohotovení: 1 žloutek, mandle.
Postup:
- Do části mléka rozdrobíme droždí a přidáme 40 g cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- V míse utřeme máslo a žloutky.
- Ve zbylém mléce necháme rozpustit sůl.
- Mouku prosejeme k máslu. Přidáme kvásek, mléko se solí, citronovou kůru, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt, nastrouhaný muškátový oříšek a rozinky.
- Vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál a vyválíme vláčné těsto.
- Do mísy nasypeme trochu mouky a vložíme na ni těsto. Přikryjeme utěrkou/folií a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny.
- Z těsta vytvoříme jeden velký nebo dva menší mazance, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme přikryté kynout dalších 30 minut.
- Poté přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme dalších 20 minut.
- Tip: Abychom si byli jistí, že je mazanec hotový, špejlí píchneme doprostřed. Těsto se nesmí lepit.