Ingredience: (8-10 sklenic)
1 l 8% octa, 2,8 l vody.
12 kousků hřebíčku, nového koření, 28 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy.
130 g mořské soli, 240 g cukru krupice.
32 kousků cukerínu/sladidla.
Postup:
- Do velkého hrnce nalijeme ocet a vodu.
- Přidáme všechno koření, sůl a cukr.
- Zahříváme dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí a necháme pak ještě chvíli povařit.
- Sundáme ze sporáku a přidáme cukerín, promícháme.
- Lák můžeme použít:
- horký – na zavařování (sklenice po uzavření otočíme dnem vzhůru)
- vlažný – Utopenci s cibulí.
- studený – Utopenci s cibulí, Naložená cibule a salátové okurky v octovém nálevu, Zvařená červená řepa, Zavařené okurky nakládačky.(sklenice po uzavření zavaříme v hrnci s vodou a poté otočíme dnem vzhůru).