Ingredience: (3 porce)
Maso: 600 g vepřové krkovice, hrst čerstvých bylinek (oregano, libeček, šalvěj, yzop, saturejka,…), 2 stroužky česneku, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř.
Grilovaná zelenina: cibule, cuketa, olivový olej, sůl, pepř.
Postup:
- Z krkovice odstraníme přebytečný tuk a uděláme 3 stejně velké plátky (každý cca 200 g). Plátky zlehka rukou naklepeme. Každý plátek řádně osolíme a opepříme.
- Česnek a bylinky nasekáme nahrubo a přidáme olej. Promícháme a plátky krkovice ve směsi obalíme. Necháme v lednici uležet několik hodin, ideálně do druhého dne.
- Na grilovanou zeleninu si očistíme cibuli a cuketu a pokrájíme je na stejně velká a tlustá kolečka. Dáme na plech vyložené pečícím papírem. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým oleje. Pečeme v troubě pod grilem do změknutí a zhnědnutí.
- Krkovici vyndáme z lednice alespoň 30 minut před použitím, aby měla pokojovou teplotu. Rozpálíme si grilovací pánev (již bez oleje) a krkovici z obou stran ogrilujeme. Z každé strany cca 6 minut.
- Steaky z krkovice podáváme s grilovanou zeleninou a rybízovou omáčkou (alá brusinky).
- Můžeme posypat ještě čerstvými bylinkami.